Üdvözlöm!

Ha Ön vállalkozás alapításában gondolkozik, vagy könyvelőt keres, jó helyen jár!

2020. július 1-ei számlázást érintő változások

2020 07 01-től függetlenül a cég adózási formájától, ha számla kerül kibocsátásra, és annak vevője adóalany, 2020 07 01-től adatot kell szolgáltatni a teljes számla adattartalomról tételesen! TEHÁT regisztráció köteles minden adózási és társasági forma (KATA EV, SZJA alá tartozó egyéni vállalkozó, a cégek, a szövetségek, az alapítványok, egyesületek és az ADÓSZÁMOS MAGÁNSZEMÉLYEK IS stb., akik számlát állítanak ki!). 

Ennek fényében az alábbi szabályokat kell betartani július elsejétől:

  • Vevő adószáma a számla kötelező tartalmi eleme lesz! Magánszemély esetében (egyelőre) nincs feltüntetési kötelezettség, hiszen ez esetben adóazonosító és nem adószám van!
  • A számla kiállítási határideje a teljesítéstől számított 8 napra csökken!
  • Belföldi adóalany részére kibocsátott számláról -tekintet nélkül annak áfa tartalmára – adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak: 500 ezer forint áfa tartalmat meg nem haladó számlák esetében 4 napon belül; 500 ezer forint áfa tartalmat meghaladó számlák esetében azonnal, de maximum 24 órán belül. Természestesen számlázó program használata esetén a számla elkészítésével egyidejűleg a program ezt meg kell, hogy tudja oldja. Az ALANYI MENTES SZÁMLÁKAT IS TELJESKÖRŰEN JELENTENI KELL! A kézzel kiállított számlákat is jelenteni kell. Ezért mindenképpen érdemes a gépi számlázásra átállni a többlet adminisztárició elkerülése érdekében. Ennek előfeltétele a https://onlineszamla.nav.gov.hu/home linken történő regisztráció! Az itt kapott kulcsot (ha már használ/fog használni számlázó programot) be kell illeszteni a progam meghatározott helyére, ebben a szolgáltató tud segíteni. 
  • Pénztárgépet használók esetében már nem lesz lehetőség arra, hogy ha a vevő számlát kér, azt beütik a gépbe. Ha a partner adóalany a számlát annak teljes adattartalmával jelenteni kell az ismertetett szabályokkal. Magánszemély esetében ez a jelentési kötelezettség még nem él.
  • Aki nyugtát bocsájtott ki, az ezután megteheti, nincs azonnali jelentési kötelezettség.
  • PTGSZLAH adatszolgáltatás továbbra is életben van.